Is Herman Post laatste weidemelkende boer langs de IJssel?

In de uiterwaarden van de IJssel bij Zalk melkt Herman Post zijn koeien op de manier zoals dat in de vorige eeuw gebruikelijk was. Is Herman de laatste weidemelkende boer langs de IJssel?

Tekst en foto's Wim Eikelboom/Rivierverhalen

De tijd lijkt stil te staan bij de melkmachine van Herman. De krullende vijftigplusser boert in het rivierdorp Zalk, daar waar de IJssel een bijna haakse bocht maakt. En hij doet dat authentiek en kleinschalig, want hij houdt niet van het gejaagde moderne leven. Schaalvergroting vindt hij een vies woord.

Koeien aan de ouderwetse melkmachine in uiterwaarden Zalk

Dertien melkkoeien

Twee keer daags zet Herman zijn dertien melkkoeien aan de machine in het weiland. Een tuffend geluid van een dieselmotor klinkt langs de rivier.

Zijn koeien lopen op een stuk wei met een licht glooiing. Dat is een rivierduin, honderden jaren geleden ontstaan van zandafzetting van de IJssel. Het is een beschermd landschapselement dat beslist niet mag worden afgegraven.

Herman wil niet geinterviewd worden, maar hij vindt het geen probleem om op de foto te gaan. Dagelijks melkt hij de koeien in de wei en vermoedelijk hoort hij bij de allerlaatste weidemelkers langs de IJssel. Zowel ‘s ochtends als in het begin van de avond is hij een uur onder de pannen met het melken van zijn mini-veestapel. In weer en wind onder de blote hemel.

Herman Post

130 liter rauwe melk

Het boerenbestaan begon hij zelf, want zijn vader was geen landbouwer. Maar Herman had als jonge vent als in zijn hoofd dat hij boer wilde worden. En dat is gelukt. Al is het een hele kleine kudde, hij kan er prima mee rondkomen, benadrukt hij. Herman zegt niet veel nodig te hebben. Hij woont in het dorp bij zijn oude moeder. En hij heeft elders in Zalk een stal waar zijn koeien staan.

Bij de stal is ook een melktank van FrieslandCampina waar Herman de volle melkbussen in leegt als hij terugkomt van het weidemelken. Vijf stuks zijn het telkens; goed voor 130 liter rauwe melk per beurt. Met een klein autootje rijdt hij dagelijks de bussen van de wei naar de stal.

Herman smeert de uiers van de koeien in met zonnebrandcreme, onder het motto: wat goed is voor mensen, is ook goed voor dieren. De creme beschermd de uiers tegen korstvorming, waardoor ze moeilijk zijn te melken.

Koeien aan de melkmachine aan de IJsseldijk bij Zalk - foto Wim Eikelboom
Dertien koeien aan de melkmachine naast de IJsseldijk bij Zalk (foto’s: Wim Eikelboom)
Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom