Levend IJssel-schilderij van Jan Voerman

Op veel plekken biedt de IJssel een landschap om in te lijsten. Daarom de daad bij het woord gevoegd.

Samen met houtkunstenaar Edward Otten heb ik een grote lijst geplaatst aan de oever van de IJssel in Zwolle. Het is een levend schilderij in de geest van de beroemde IJssel-schilder Jan Voerman.

De lijst staat op het Voerman Struinpad, een wandelpad door de uiterwaarden van Zwolle. Vanaf dit wandelpad heb je precies zicht op het landschap zoals Voerman het veel vastlegde: de rivier, een royale lucht en het silhouet van Hattem met Andreastoren en Dijkpoort. De lijst geeft deze uitsnede.

Voerman schilderde van 1899 tot 1940 vanuit zijn woonplaats Hattem het IJssellandschap. Hij gaf niet nauwkeurig de werkelijkheid weer, maar gaf een eigen draai aan het landschap. Zijn Voermanluchten zijn spreekwoordelijk geworden voor de IJssel.

Cultuureducatie

Het levend schilderij is een mooie plek voor cultuureducatie. De aftrap deed ik met groep 7 van basisschool De Octopus in Zwolle-Zuid. De kinderen kregen van mij uitleg over de IJssel en kunstschilder Sjoerdtje Hak gaf een tekenles met houtskool. Sjoerdtje is een bekende IJssel-schilder uit Herxen.

Het is prachtig om kinderen bewust te maken van de waarde en schoonheid van het IJssellandschap, zowel wat betreft natuur als culturele geschiedenis.

Wandelen in de wolken

Voor wandelaars op het Voerman Struinpad is er ook een speciale podcast over het leven en werk van Jan Voerman met de titel ‘Wandelen in de wolken’.

Peter van Bruggen is de verteller. Van Bruggen is de bekende radiomaker die eerder dit jaar een oeuvreprijs kreeg vanwege zijn grote verdiensten voor het radiovak. 

Het levend schilderij mag van Rijkswaterstaat niet permanent blijven staan op de rivieroever. Tijdens het winterseizoen – als er hoogwater komt – moet de lijst weg.

De Zwolse kunstschilder Daniel Douglas laat zich inspireren door de lijst en heeft de IJssel ontdekt als onderwerp voor zijn schilderijen. Hij gaat de komende maanden aan de slag om de rivier in allerlei varianten vast te leggen. Het resultaat is in de loop van 2021 te zien in de particuliere kunstgallery van Bruno Barat in Hattem.

Daniel Douglas schildert de IJssel
Daniel Douglas bij de Voerman-lijst aan het werk. (foto: Wim Eikelboom)
Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom