Waar groeien de dikste wilgen langs de IJssel?

Op veel plekken langs onze rivieren groeien schietwilgen. Meestal zijn het vrij jonge bomen. Op enkele plekken staan wilgen van monumentaal kaliber. Waar groeien de dikste wilgen langs de IJssel?

Tekst en foto's Wim Eikelboom/Rivierverhalen

Een van van de dikste schietwilgen van ons land wortelt langs de IJssel in Wilp, gemeente Voorst. De plantdatum van de boom is onbekend. De stam is hol, maar de boom is nog altijd vitaal met een omtrek van 7 meter. De boom groeit jaarlijks nog altijd een kleine 10 centimeter in omvang.

Verhaal gaat verder onder de foto

In de jaren negentig raakte deze wilg een deel van de stam kwijt na een blikseminslag, waardoor de boom nu overhelt naar 1 kant.

Brand in oude wilg

Naast deze dikke kanjer staat nog een bijzonder exemplaar van een hele oude schietwilg. Helaas is daar in het najaar van 2020 brand in gesticht, waardoor de driestammige boom zwaar gehavend is. Of is het toch een blikseminslag die de boom in vlam heeft gezet? Hoe dan ook: een wilg kan tegen een stootje en zal deze aanslag vast overleven.

Verhaal gaat verder onder de foto

Oude wilg langs de IJssel is zwaar gehavend door brandstichting.

Schietwilgen herken je aan de grijsgroene bladkruinen met stijle opgaande takken. Deze bomen horen bij de rivieren, want ze houden van oevers die regelmatig onderwater lopen. En hun groeisnelheid is indrukwekkend. Wilgen horen bij de meest snelgroeiende bomen van ons land, tot wel 30 centimeter per jaar.

In de uiterwaarden bij Zalk (gemeente Kampen) staat ook een kanjer van een schietwilg van ruim vijf meter omtrek:

oude wilg langs de IJssel bij Zalk

Taai en levenskrachtig

Wilgen worden over het algemeen geen tweehonderd jaar oud, maar ze zijn wel taai en levenskrachtig. Twijgen van wilgen schieten makkelijk wortel en vormen een nieuwe boom.

De oudste exemplaren van schietwilgen dateren uit eind 19e eeuw. Veteranenwilgen staan in de uiterwaarden van Randwijk, langs de Waal in Beuningen en in de Duursche Waarden bij Olst. Ook staat een dikke oude schietwilg aan de oever van de IJssel in Zutphen.

De dikste schietwilg van Europa staat op naam van Frankrijk en heeft een omtrek van 9 meter.

Blaadjes van de schietwilg kunnen mooi dansen in de wind. Dit legde ik vast aan de rand van een wilgenbos langs de IJssel:

Voor de IJsselbiennale maakte kunstenaar Birthe Leemeijer een serie ontmoetingen bij wilgen langs de IJssel.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom