Vijf tips om je onder te dompelen in een ooibos langs de rivier

Wie een Nederlandse jungle wil beleven, raad ik een wandeling aan in een ooibos. Een ooibos is een spontaan gegroeid bos langs een grote rivier.

Ooibossen zijn puur natuur. Er is geen mensenhand aan te pas gekomen. De rivier neemt zaden mee van wilgen en populieren. Zulke boomsoorten groeien met graagte in uiterwaarden waar natuur de vrije hand krijgt. Het resultaat is een dicht bos waarin bomen sneuvelen en mogen blijven liggen. In zekere zin zijn dit de oerbossen van de toekomst.

Op tal van plekken langs de Waal, Maas en IJssel kun je een ooibos ervaren. Hierbij vijf ooibos-tips. Of om in de bewoordingen van de Japanse bosbaden-cultuur te spreken: Vijf tips om jezelf onder te dompelen in een ooibos.

1. Duursche Waarden

Langs de IJssel tussen Wijhe en Olst kun je een prachtige wandeling maken door twee soorten ooibos: hardhout en zachthout. Het oogt weelderig en hier en daar wild. Hardhout ooibos bestaat uit eiken en elsen; boomsoorten die niet graag langdurig met de onderstam in het water staan. Dit ooibos is een officieel bosreservaat met katwilgen, schietwilgen en amandelwilgen.

2. Millingerwaard

Misschien wel het meest bekende ooibos van ons land staat in de Millingerwaard. Het zeventig jaar oude wilgenbos van de Kekerdomse waard is een aanrader voor een wandeling, maar de oevers van de Waal geven ook andere mogelijkheden om te struinen door ooibos.

3. Afferdense en Deetse Uiterwaarden

In dit riviernatuurgebied langs de Waal zijn recent meestromende geulen gegraven en er zijn uiterwaarden verlaagd, waarbij ook ooibos is verloren gegaan. Maar in het gebied kun je naar hartelust struinen op zoek naar sporen van de bever en de das, die leeft aan de randen van de hardhoutooibossen in deze rivieroevers.

4. Blauwe Kamer

Langs de Nederrijn aan de voet van de Grebbeberg is het ooibos van de Blauwe Kamer te vinden. In de wilgenbossen is de natuurlijke rijkdom groot. In elk jaargetijde heeft dit gebied veel te bieden voor de struiner.

5. Koningssteen

Op de grens van Limburg en Belgie stroomt de Grensmaas. In natuurgebied Koningssteen heeft de natuur al dertig jaar lang de ruimte en de fraaie resultaten daarvan zie je in dit prachtige staaltje riviernatuur in Zuid-Nederland.

Ooibos langs de Waal.

Meer weten over de geschiedenis van bossen langs de rivieren? In dit verhaal vertel ik over de geschiedenis van ooibos. Over zwarte populieren – een vrij zeldzame boomsoort langs de rivieren – kun je hier lezen.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom