Wonderschone wilgen langs de IJssel

verhalen over onze grote rivieren bij de gelijknamige podcast

Wonderschone wilgen langs de IJssel

Langs de IJssel staan op verschillende plekken wilgen die het waard zijn om te koesteren. Een kennismaking met een paar knappe knoeperds.

Kun je een boom redden door er een kettingzaag in te zetten? Het antwoord bij een oude wilg is volmondig ‘ja’. Toch zijn er altijd aarzelingen bij beheerders om wilgen onderhanden te nemen. Maar: niets doen, betekent vaak de ondergang voor een schietwilg. We nemen een kijkje op de volgende plekken:

Bentinckswelle

In de uiterwaaarden Bentinckswelle bij Zalk staat deze zeer fraaie oudgediende. De boom heeft een omtrek van ruim vijf meter en hoort bij de oudste schietwilgen langs de IJssel.

Omdat de wilg jarenlang niet was onderhouden, begonnen 2020 de takken te breken. Staatsbosbeheer maakt in december 2020 de boom een kopje kleiner, waardoor deze bijzonder wilg weer met nieuwe levenskracht kan groeien.

Scherenwelle

Ook op andere plekken in de IJsseldelta staan bijzondere schietwilgen van formidabel formaat. In de Scherenwelle bij Wilsum – eveneens een natuurreservaat van Staatsbosbeheer in de uiterwaarden – staan twee prachtige schietwilgen aan de oever van de rivier. Het gaat om exemplaren met een omtrek van zo’n zes meter.

Oude wilg op de IJsseloever bij Wilsum.

Staatsbosbeheer heeft het advies gekregen om ook deze kanjers van oude wilgen te knotten, zodat de onderstam intact blijft en opnieuw kan uitlopen. Dat is de enige manier om deze veteranenbomen te behouden voor de toekomst. Als er niets gebeurt, valt de wilg op den duur uit elkaar en groeit de stam uiteen in losse delen.

Op de oude onderstam van een wilg bij Wilsum zijn indrukwekkend veel takken gegroeid.

Roetwaard Olst

In de Roetwaard bij Olst – een afgesloten reservaat van Staatsbosbeheer – staan ook een paar formidabele schietwilgen. Ook hiervoor geldt: ze zijn zover doorgeschoten dat op korte termijn verval dreigt. En dat zie je hier ook gebeuren:

Gelukkig staan er ook oude wilgen fier overeind op de oude zomerdijk van de Roetwaard, zoals dit indrukwekkende exemplaar met een omtrek van bijna zes meter:

Oude schietwilg langs de IJssel
Oud schietwilg langs de IJssel, vlakbij Olst.

De bast van wilgen is een kunstwerk op zich:

De IJsselbiennale heeft een kunstproject over de knotwilg lang de IJssel: Birthe Leemeijer en fotograaf Natascha Libbert maken een podcast en een fotoserie.

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *