Zwolle ziet af van engel-kunstwerk op IJsseldijk

Zwolle ziet af van de plaatsing van een kunstwerk van een engel op de IJsseldijk. Het kunstwerk zou het slotstuk moeten worden van het Engelenpad, een prestigieuze kunst-wandelroute vanuit de binnenstad naar de uiterwaarden van de IJssel.

Gemeente Zwolle is bereid 7,5 miljoen euro te steken in realisering van het Engelenpad, meldt De Stentor. Het geld is met name nodig om een wandelbrug te maken over de IJsselallee.

Daarvoor is een creatieve producent uit Rotterdam in de arm genomen. Het is Jeroen Everaert van Mothership. Everaert zegt specialist te zijn in ‘iconische projecten die de publieke ruimte verrijken met bijzondere belevingen voor iedereen.’ Hij heeft ondermeer een dobberend bos en een Rotterdams drone-lichtfestival op zijn naam staan.

Landgoed Schellerberg

Everaert werkt samen met de Zwolse stedebouwkundige Henk Snel aan uitwerking van het Engelenpad, een persoonlijk idee van Snel. Het pad start bij de het beeld van aartsengel Michael in de binnenstad en voert via het stationsplein en via de nieuwe 20 tot 30 miljoen euro kostende loopbrug naar de achterkant van het trein- en busstation, de zogeheten Spoorzone. Daarna zou het pad via landgoed Schellerberg bij de IJsseldijk moeten uitkomen.

Zo ziet Snel het voor zich in een door hemzelf gemaakte schets, waarin het beeld op de dijk is getekend:

Engelenpad

Zwolle profileren als IJsselstad

Everaert kiest als motto ‘een wandeling van drie kwartier met vier karakters: de klassieke stad, de urbane wereld van de toekomst, de tijdcapsule van een landgoed en de uiterwaarden van de IJssel.’ Op de route moeten kunstwerken komen.

‘Bij de ontwikkeling van de Spoorzone moet de IJssel een rol gaan spelen voor recreatie, wandelen en natuur’, aldus Everaert. Hij sluit daarmee aan bij de wens van wethouder Ed Anker en stedebouwkundige Snel om Zwolle meer te profileren als IJsselstad. In de uiterwaarden van Schelle en Oldeneel is het Voerman Struinpad, een wandelroute door de uiterwaarden en langs de IJssel. Een voetveertje is onderdeel van deze route, die ook is opgenomen in het wandelnetwerk van Overijssel.

Een greep uit het concept dat creatieve producent Everaert begin 2021 presenteerde in een klein gezelschap:

De eigenaren van het particuliere landgoed Schellerberg weigeren medewerking. Zij willen vooralsnog het pad geen ruimte geven op hun prive-terrein. ‘De aanleg van dit nieuwe pad over ons landgoed zien we niet als een geschikte optie. Het zal negatieve effecten hebben op de cultuurhistorische waarden van de als rijksmonument aangemerkte buitenplaats en de kwetsbare natuur’, aldus de landgoedeigenaren in een brief aan de gemeente Zwolle.

Ook de buurtvereniging Schelle-Oldeneel heeft de gemeente Zwolle gevraagd een streep te zetten door het Engelenpad in hun buurt.

Geen engel op de IJsseldijk

Zwolle houdt vooralsnog voet bij stuk, maar heeft het plan laten varen om een beeld van een engel te plaatsen op de IJsseldijk. De dijk wordt de komende jaren op de schop genomen door het waterschap in het kader van een dijkversteviging in het hoogwaterbeschermingsprogramma. Plaatsing van een kunstwerk heeft teveel voetangels en klemmen, waardoor gemeente Zwolle de conclusie heeft getrokken dat het verstandiger is om er een streep door te zetten.

Het is onduidelijk of het plan voor een uitkijkpunt bij de IJsseldijk ook van tafel is.

Het pad zou moeten aansluiten op het Voerman Struinpad in de Zwolse uiterwaarden.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom