Buitentheater over ijspret-schilder Avercamp

Een spektakelstuk moet het worden op de koude IJsselkade van Kampen: een bijzondere belevingsbuitentheater-voorstelling over de Kamper Gouden Eeuw-schilder Hendrick Avercamp, bekend om zijn winterse rivierschouwspelen op de IJssel.

Bevroren rivieren met ijspret spreken enorm tot de verbeelding. Eerder verscheen er op Rivierverhalen een artikel over strenge winters en de IJssel. Op het ijs is iedereen gelijk, is een veelgehoorde uitdrukking die de waarde van ijspret uitdrukt.

Schaatsen op ondergelopen uiterwaarden van de IJssel.

Hendrick Avercamp (1585-1634) maakte zich onsterfelijk met schilderijen van schaatstaferelen op de IJssel bij Kampen. Het hoort bij de beroemdste ijsschilderijen van de Gouden Eeuw. Veel van zijn doeken zijn er om lang naar te kijken, want je ziet van alles gebeuren op en rond de ijsvloer: een vrijend paartje, een poepend mannetje en meer grappige afbeeldingen.

Wintergezicht op de IJssel bij Kampen.

Avercamp was doofstom. Thea Beckman – bekend van Kruistocht in Spijkerbroek – schreef in 1992 een geromantiseerd jeugdboek over hem met de titel ‘De stomme van Kampen’.

Bevroren Beweging

Naderhand zijn er twee keer theatervoorstellingen gemaakt over Avercamp: in 2004 en in 2010 onder de titel Bevroren Beweging door Handtheater uit Zutphen: 

Vandaag de dag is De Stomme van Kampen ook de naam van een horecagelegenheid in de IJsselstad

De Jonge Honden

Theatergezelschap De Jonge Honden heeft het plan opgevat om een spectaculair buitentheater te maken over Avercamp. Het moet zich afspelen op de kade in Kampen, in de winter van 2022. En de bezoeker moet het gevoel krijgen dat er ijs ligt op de rivier. Daarvoor worden speciale technieken ingezet. 

Jolmer Versteeg geeft op het IJsselfilm-festival een toelichting op zijn plan voor Avercamp-theater in Kampen.

Jolmer Versteeg – artistiek leider van De Jonge Honden – maakte zijn idee bekend op het IJsselfilmfestival in augustus 2021. Versteeg is gespecialiseerd in kwalitatief hoogstaand buitentheater waarin regionale geschiedenisverhalen tot leven worden gebracht. Dat deed hij eerder met Operatie IJssellinie, het geheime militaire verdedigingswerk ter hoogte van Wijhe en Olst en en met de Spaghettirellen in Twente.

Het verhaal van Avercamp spreekt Versteeg aan omdat ‘op het ijs iedereen gelijk is’.

IJsvermaak kost miljoenen

Het Stedelijk Museum Kampen heeft 1 ijsvermaak-werk van Avercamp in de tentoonstelling. Het is in langdurige bruikleen gegeven door het Rijksmuseum.

Voor de schilderijen van Avercamp worden vandaag de dag zeer hoge prijzen neergeteld. In 2017 ging een wintergezicht van de hand op een veiling in Engeland voor een bedrag van een kleine 6 miljoen euro.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom