IJssel is geliefde rivier voor gedichten

Of het nu een bescheide plaquette is op de dijk in Zalk, een gebeitelde tekst op de kade in Deventer of een reusachtige poëzie-zuil in Doesburg: overal langs de IJssel zijn gedichten over de rivier te vinden.

De IJssel is een dankbare en geliefde rivier voor dichters. En het landschap van de IJssel leent zich er ook voor om gedichten toegankelijk te maken voor het publiek.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Deze hoort bij mijn favoriete IJssel-gedichten:

Ik neem je graag mee langs IJsselgedichten die te vinden zijn tussen Arnhem en Kampen:

Doesburg

Op de kade van Doesburg prijken twee poëzie-pilaren. Op een ervan staat het gedicht ‘IJssel’ van Harmen Wind.

‘IJsselbrug in de ochtend’ is het lezen op de IJsselkade in Zutphen. Het is een gedicht van H.C. ten Berge.

Op diezelde IJsselkade staat een standbeeld van dichter Ida Gerhardt (1905-1997). De IJssel was haar grote liefde. Ze woonde in Kampen en in de buurt van de IJssel bij Zutphen. Gedichten van Gerhardt zijn razendpopulair als muur- of straatgedichten. Het gedicht rechts is gemaakt door Rob Haster.

Johanneke ter Stege schreef een prachtig gedicht bij de afsluiting van Ruimte voor de Rivier. Het heeft een gebeiteld plekje gekregen op De Worp in Deventer.

Langs het Voermanpad in de Schellerwaarden in Zwolle is het gedicht ‘IJssel’ van Koos Geerds te lezen op een bescheiden plaquette.

In Zalk zijn twee gedichten van Ida Gerhardt aangebracht op een plaquette langs de IJsseldijk: Pasen en Wanneer de zwaluw aan de balken bouwt. Dat laatste gedicht is ook te vinden in Gorssel, als straatpoezie.

Jan Terlouw schreef in een IJsselgedicht dat vaak wordt aangehaald en geciteerd. Bij de opening van de IJsselbiennale in 2021 droeg hij het voor. Dit is een fragment:

In de podcast IJsselverhalen draagt Frits Spits prachtige IJsselgedichten voor. In elke aflevering is er eentje te horen:

Meer over gedichten en de IJssel? Lees ook: Hoe zelfkritische Ida Gerhardt IJssel-gedicht uit haar oeuvre schrapte

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom