Prachtig spektakel: Boog IJsselbrug Zwolle-Hattem geliefd bij kauwen

De boog van de oude IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem is geliefd bij kauwen. Het levert een prachtig spektakel op in de vroege ochtend.

Tekst en beeld Wim Eikelboom/Rivierverhalen

Wie over de boogbrug over de IJssel gaat – die Zwolle en Hattem verbindt – hoort vrijwel elk seizoen het geluid van kauwtjes: kja-kja-kja. De zwarte kraai-achtigen nestelen er in de zomer en in de winter is het een populaire slaapplaats.

Nestelen in nissen

In het voorjaar biedt de monumentale brug een plek aan een kolonie kauwen die nestelen in de nissen van de stalen brugdelen. Het zijn naar schatting zijn vijftig paartjes die hier broeden.

Kauwen leggen het liefst hun eieren in holtes. Dat kan een gat in een boom zijn, een ruimte in een bouwval of een gegraven gang van een konijn.

Het zijn sociale en slimme vogels. Kauwtjes leven altijd in groepen. Stelletjes zijn elkaar het leven lang trouw.

Slaapplaats

In de winter is de groep kauwen op de IJsselbrug vele malen groter, tot misschien wel duizend exemplaren. De brug wordt gebruikt als slaapplaats. Bij het ochtendgloren verlaten de vogels de boogbrug en dat levert een prachtig en luidruchtig schouwspel op:

Kauwen broeden van april tot juni. Ze brengen per paartje gemiddeld vier jongen groot. Het is geen trekvogel, dus de kauwen blijven in Nederland. Ze verzamelen zich in grote groepen en zwerven rond. De IJsselbrug is een populaire hangplek voor de vogels. Rond de brug vliegen vrijwel altijd groepen kauwen rond.

21 januari 2022: In De Buurt pikt dit bericht op en maakt er melding van op hun platform: Zien: spektakel op IJsselbrug wanneer honderden vogels bij zonsopgang opvliegen

Wil je mooie foto’s zien van de buurbrug Hanzeboog? Kijk dan bij de tien mooiste Hanzeboog-foto’s van Wim Eikelboom

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom