Rivierbomen: pootjebaden bij hoog water

Zodra de rivieren buiten hun oevers treden komen de bomen in de uiterwaarden met hun stamvoet in hoog water te staan. Dat levert fraaie beelden op van bomen die pootjebaden.

Tekst en foto's Wim Eikelboom/Rivierverhalen

Tijdens een fietstocht van Zwolle naar Zutphen over de IJsseldijk, passeer ik op een zonnige dag in februari 2022 bewonderenswaardige bomen in de ondergelopen uiterwaarden.

Schietwilg bij de veerstoep in Olst. Op de achtergrond de veerpont tussen Olst en Welsum.

Reus van de Worp in Deventer

Aan de IJssel bij Deventer staat een grote populier die al heel wat stormen heeft doorstaan. De boom wordt ‘De reus van de Worp genoemd’, naar het gebied waar ‘ie staat. Het is een oude bakenboom uit de tijd dat schippers navigeerden op bomen op kribben langs de rivier. De Deventer IJssel-kanjer staat in het register van monumentale bomen van de Bomenstichting. De populier is een kruising tussen een zwarte populier en een canadese populier.

Eiken van Nieuw Rande

Aan de overzijde in Deventer staan verschillende oude eiken in de uiterwaarden van buitenplaats Nieuw Rande van stichting IJssellandschap, waaronder dit stoere exemplaar:

IJle populieren

In vroege tijdens werden in uiterwaarden productiebossen van populieren aangeplant. Het is een snelgroeiende boom die het goed doet op plekken die regelmatig onder water lopen. Met name de klompenindustrie had vraag naar hout van populieren. Vandaag de dag zijn de meeste populierenbosjes verdwenen, mede door kapoperatie Stroomlijn. Tijdens Stroomlijn verwijderde Rijkswaterstaat op grote schaal bomen uit de uiterwaarden omdat bossen een opstuwend effect hebben bij hoogwater en daarom onveiligheid van de dijken in de hand werken.

Populierenbosje vlak bij Wilp.

Schietwilg-stupa in Zutphen

Sinds vijf jaar staat langs de oever van de IJssel bij Zutphen een opvallend maar bescheiden wit bouwsel. Het is een stupa, een boedhistisch gebedshuisje. Aziaten beschouwen de plek rond een stupa als heilige grond. Bij deze stupa worden regelmatig yoga-sessies gehouden bij mooi weer, als het water is gezakt. Bij wijze van ritueel lopen mensen rondjes rond de stupa om gebeden uit te spreken.

Boedhistisch gebedshuisjes – stupa – staat in het water tussen de schietwilgen bij Zutphen.

Meer verhalen lezen over bomen en rivieren? Op Rivierverhalen is een overzicht te vinden met alle verhalen over bomen langs de rivieren.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom