Drijvende otterholt in woonwijk Zwolle: vijf vragen en antwoorden

In een woonwijk in Zwolle-Zuid ligt een otterholt in het water. Het is uniek voor Nederland. Vijf vragen en antwoorden over deze gecamoufleerde drijvende otterschuilplaats.

Tekst en foto's Wim Eikelboom/Rivierverhalen

Wat is een otterholt?

Een kunstmatige schuilplaats voor een visotter, wilde waterroofdieren die een nachtelijk leven leiden. De dieren hebben overdag schuilplaatsen nodig aan de oever, waar ze rustig kunnen slapen. Vaak zijn het plekken aan de waterkant met wat oude rommel. In ons opgeruimde land zijn er weinig van zulke schuilplaatsen. Daarom is de otterholt bedacht: het is een schuilplek op het water waar de otter in kan kruipen om ongestoord te rusten of jongen te krijgen.

Waarom ligt deze otterholt hier in de woonwijk?

Sinds dit jaar is de otter gesignaleerd in Zwolle-Zuid. En dat is best bijzonder. Er zijn maar een paar plekken in Nederland waar de otter leeft in de stad, onder het oog van de mensen: Steenwijk, Groningen en Zwolle. Er zwemt minstens 1 otter door de watergangen van Zwolle-Zuid. Het dier is al verschillende keren overdag gezien en ook op filmpjes vastgelegd.

Dat de otter leeft in de watergangen van Zwolle-Zuid is een bewijs dat er genoeg vis in het water leeft en dat het water gezond is. Otters vangen trouwens niet alleen vis, maar ook meerkoeten, mosselen, jonge eendjes en ratten. Ze hebben vlijmscherpe tanden en zijn echte roofdieren.

Van wie is deze otterholt?

Deze drijvende otterschuilplaats is een proef, mogelijk gemaakt door provincie Overijssel. Het ponton-testmodel moet uitwijzen of dit werkt in deze omgeving dichtbij menselijke activiteit. Deze otterholt is ontwikkeld door Peter Steffens (nestkastbouwer), Auke Kuiper (otteropvang De Rietnymf) en Mark Zekhuis (ecoloog bij Landschap Overijssel). Johan Spinder van de otterwerkgroep Overijssel is ook betrokken bij deze proef. Het waterschap heeft er toestemming voor gegeven.

Heeft de otter er al in geslapen?

Er staat een wildcamera om vast te leggen wie deze otterholt komt te bezoeken. De otter is nog niet gesignaleerd. Maar de otter is wel in de buurt, want onder de bruggen in de buurt zijn keutels (spraints) van otters gevonden. Wel komen de watervogels nieuwsgierig buurten.

Otters houden toch meer van de IJssel?

Otters komen ook in de IJssel voor. Ze hebben een groot territorium waarin ze rondzwerven. Volgens otterkenners leven otters liever in water rustiger binnenwateren dan in de rivier, waar vrij veel scheepvaart is en waar de waterstanden nogal wisselen. De otter heeft een knipperlichtrelatie met de IJssel, zegt IJsselkenner Wim Eikelboom.

RTV Oost maakte een reportage bij de plaatsing van deze otterschuilplaats bij – jawel – het Otterpad en het Otterveld in Zwolle:

Zie je een otter in de wijk zwemmen? Meld het dan aan Johan Spinder via email spindoo1@home.nl

Update maart 2022: dode otter gevonden in Zwolle-Zuid

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom