Voermanpad geliefde wandelroute langs de IJssel bij Zwolle

Het Voerman Struinpad door de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle is uitgegroeid tot een geliefde wandelroute voor veel inwoners van Zwolle. Dit is een uitleg over het rondje.

Tekst en foto's Wim Eikelboom / Rivierverhalen

Het Voermanpad is een 3,5 kilometer lange gemarkeerde wandeling door het IJssellandschap van Zwolle. Het is het gehele jaar toegankelijk, behalve als de rivier buiten de oevers treedt. Een rondje wandelen (van dijk tot dijk) is alleen mogelijk van mei tot en met september. De overige maanden moet je dezelfde heen- en terugweg nemen.

Verhaal gaat verder onder de foto

Voerman Struinpad geliefde wandelroute langs de IJssel in Zwolle

Geliefde wandelroute in Zwolle

Het pad is genoemd naar IJsselschilder Jan Voerman uit Hattem. Voerman (1857-1941) had een voorliefde voor het schilderen van fraaie wolkenluchten boven de IJssel, met het silhouet van Hattem. Vanaf het Voermanpad heb je precies dezelfde blik op het landschap als op veel schilderijen van Voerman.

Daarom is een grote schilderijlijst aangebracht langs het wandelpad:

Schellerwaarden

Het Voermanpad kronkelt door de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, een gebied dat is teruggegeven aan de natuur nadat de rivier hier meer ruimte kreeg zo’n tien jaar geleden. In het gebied komen veel bijzondere planten en vogels voor (waaronder de blauwborst) en er leven bevers. Sporen van de bever zijn hier en daar te vinden.

De wandeling voert langs twee hoogtes in de uiterwaarden waar vroeger steenfabrieken stonden. Ook is aan de overkant het restant van een eeuwenoude steenfabriek te zien in Hattem.

De Hanzeboog – de fraaie boogbrug over de IJssel – is ook onderdeel van de route.

Verhaal gaat verder onder de foto

Hanzeboog Zwolle en het Voerman Struinpad

Koeien Uw Stadsboer

In het gebied verblijft een kudde koeien van Uw Stadsboer. Deze herefords en blaarkoppen zijn de maaiers die ervoor zorgen de begroeiing binnen de perken blijft. De koeien lopen het hele jaar rond in de uiterwaarden en kunnen tegen een stootje. Ze zijn rustig, mits je op afstand blijft van de dieren. Buurtbewoner Gerrit Sluiter houdt dagelijks toezicht op de koeien.

Verhaal gaat verder onder de foto

 Voermanpad geliefde wandelroute langs de IJssel in Zwolle

IJssel-gedicht

Halverwege de route is op en plaquette een IJssel-gedicht aangebracht van Koos Geerds. Het gedicht is geplaatst op een brok steen van de oude spoorbrug over de IJssel. Ook zijn er zitjes van deze stenen.

In een afgerasterde stuk is een hardhout-ooibos in ontwikkeling. Hardhout-ooibos is een zeldzaam soort bos langs rivieren. Het bos is afgerasterd om te voorkomen dat de koeien jonge boompjes kaal vreten.

‘t Schellerveertje

In de route is van mei tot en met september een zelfbedieningsvoetveertje. Met een druk op de knop komt het pontje naar je toe.

‘t Schellerveertje vaart op zonne-energie. Het pontje biedt ruimte aan maximaal vier persoon per overtocht. Het is in de vaart tussen 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. Dat is om de nachtrust in de natuur van de uiterwaarden te garanderen.

Gemeente Zwolle is verantwoordelijk voor het in de vaart houd van dit pontje. Bij problemen kan een nummer worden gebeld dat op het pontje staat vermeld.

Verhaal gaat verder onder de foto

Dit zijn de toegangsregels voor het Voermanpad:

  • Wandelaars zijn van harte welkom als ze zich als gast in de natuur gedragen
  • Honden (ook aangelijnd!) zijn verboden vanwege de verstoring van vogels
  • Het pad heeft routepaaltjes
  • Het is niet toegestaan buiten de paden rond te lopen
  • Vuurtje stoken is verboden
  • Fietsers en mountainbikers zijn verboden

Gemeente Zwolle controleert met handhavers in het gebied. Wie zich niet aan de regels houdt, kan rekenen op een boete. De Scheller en Oldeneler Buitenwaarden zijn Natura 2000-gebied. Dat betekent dat bescherming van de natuur voorop staat.

Dit is de route (groen is het Voermanpad / de stippellijn is de IJsseldijk). Aangeraden startpunt: opstappunt veerpontje Zwolle-Hattem of de Schellerdijk. Beiden zijn NIET met de auto bereikbaar, enkel op de fiets of te voet.

Verhaal gaat verder onder de routebeschrijving

Het volledige rondje – inclusief dijk – is 4,4 kilometer; reken op ruim een uur. Het groen gemarkeerde Voerman Struinpad (3,5 kilometer) wordt onderhouden door vrijwilligers van natuurgroep A Rocha in Zwolle.

Bedenker van het pad is Wim Eikelboom, IJsselliefhebber uit Zwolle.

Podcast: Wandelen in de wolken op het Voermanpad

Voor wandelaars is een verhaal gemaakt over IJssel-schilder Jan Voerman. Het geeft een extra beleving aan de wandeling op het Voermanpad:

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom