Oude eik langs de Vecht in landelijk register

Een oude eikenboom op een rivierduin langs de Overijsselse Vecht is opgenomen in het landelijk register van monumentale bomen. Langs de Vecht zijn fraaie oude eikenbomen te vinden.

Het gaat om een indrukwekkende eik van 5’21 meter omtrek langs een dode Vechtarm op landgoed Vilsteren. De boom staat op een rivierduin, een heuvel ontstaan door zandafzetting van de Overijsselse Vecht. De boom is naar schatting tenminste 250 jaar en daarmee is de eik groen erfgoed.

Landelijk register Bomenstichting

Eikenliefhebber Wim Eikelboom uit Zwolle heeft ervoor gezorgd dat de eik een vermelding krijgt in het landelijk register monumentale bomen van de Bomenstichting. Wim is als ambassadeur verbonden aan de Bomenstichting. Bij toeval kwam hij de oude eik op het spoor. ‘Ik was op bezoek geweest bij de kluizenaarshut in Vilsteren voor een boek dat ik schrijf over de Overijsselse Vecht. Toevallige passeerde ik deze eik en ik was ervan onder de indruk’, vertelt hij.

De eik bleek nog niet geregistreerd te zijn in het landelijk register monumentale bomen, een Nederlandse lijst van bomen die van nationaal belang worden geacht. Het register wordt beheerd door de Bomenstichting. De eik is de tweede oude boom van landgoed Vilsteren die is opgenomen in het register, naast een beuk uit 1830.

Langs rivieren zijn vaak bijzondere bomen te vinden. De oudste sporen van bomen zijn vaak te herleiden naar eiken.

Wim Eikelboom bij de eik op landgoed Vilsteren.

Knoteiken

Langs de Vecht staan meer eikenbomen die het behouden waard zijn. Tussen Ommen en Dalfsen zijn bijvoorbeeld bijzondere knoteiken te vinden van honderden jaren oud, meest langs afgesloten Vechtarmen.

Over het eikenhakhout lang de Vecht verscheen in 2015 een boek van Ab Goutbeek uit Dalfsen met de titel ‘Eikenhakhout langs de Vecht: Ambacht rond Dalfsen in de negentiende eeuw’.

Podcast Eik&Ik

Meer weten over eikenbomen? Beluister eens de podcast Eik&ik, waarin Wim Eikelboom je meeneemt in verhalen van mensen en eiken.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom