Huub Stapel maakt opnames voor tv-serie ‘Langs de IJssel’

Huub Stapel trekt deze zomer voor opnames van een tv-serie van Omroep Max langs de IJssel. In ‘Langs de IJssel’ verzamelt Stapel uiteenlopende rivierverhalen.

Tekst en foto's Wim Eikelboom/Rivierverhalen

In de 5-delige serie ontmoet de Limburgse acteur en tv-maker mensen die wonen en werken in het stroomgebied van de IJssel. De serie volgt de loop van de rivier van Westervoort tot de monding in Kampen.

‘Ik heb heel veel mensen ontmoet die de IJssel de mooiste rivier van Nederland vinden. Ik begin die mensen meer en meer gelijk te geven’, zegt Stapel over zijn kennismaking met de IJssel.

Eind augustus was Stapel op bezoek in Zwolle, Zalk, ‘s Heerenbroek en Kampen. In Zwolle filmde de tv-ploeg Arnout en Sander Brinks van Tangarine over hun lied ‘Kijk naar de rivier’. Rinus Sluiter vertelde over de gedwongen verhuizing uit de Schellerwaarden voor Ruimte voor de Rivier. Acteur Huub Stapel bracht ook een bezoek aan Johan en Riek Groten, een broer en zus die wonen op een terp in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden in Zwolle. Volgens Stapel ‘het allermooiste woonplekje langs de IJssel’. Johan en Riek bouwen een nieuwe woning, met zicht op Hattem.

Verhaal gaat verder onder de foto‘s:

  • Huub Stapel Langs de IJssel

Rivierverhalen over de IJssel

Bij het verzamelen van ideeën voor het tv-programma is royaal gebruik gemaakt van de podcast Rivierverhalen over de IJssel. Verschillende personen en verhalen uit de podcast komen in beeld in ‘Langs de IJssel’.

Huub Stapel (1954) bezocht Zalk voor een portret van Klazien (aflevering 13 van podcast Rivierverhalen over de IJssel). En ook de markante IJsselbewoner Jan Pelleboer uit ’s Heerenbroek krijgt aandacht (aflevering 14 van podcast Rivierverhalen over de IJssel).

Tangarine speelt het nummmer ‘Kijk naar de Rivier’, het titelnummer van de podcast Rivierverhalen. Het lied is speciaal gemaakt voor de podcast, in opdracht van IJsselkenner Wim Eikelboom. ‘Het lied sluit precies aan bij het landschap’, zegt Stapel.

Gebroeders Sluiter, die moesten verhuizen uit de uiterwaarden vanwege de ingrepen van Ruimte voor de Rivier, zijn ook te horen in de podcast Rivierverhalen (aflevering 4 van podcast Rivierverhalen over de IJssel).

Langs de IJssel

Huub Stapel is ook op bezoek geweest bij adelijke landgoedeigenaren langs de IJssel in Voorst en Middachten (aflevering 6 van podcast Rivierverhalen). Bert van Marwijk vertelt in Deventer hoe Go Ahead Eagles ooit speelde in de uiterwaarden van de IJssel. En de Middeleeuwse bibliotheek van Zutphen komt ook in beeld.

Producent SkyHightv maakt de opnames van de vijfdelige serie in opdracht van Omroep Max. ‘Langs de IJssel’ komt naar verwachting in mei of juni 2023 op tv op NPO2.

Eerder maakte SkyHigtv voor Omroep Max ook ‘Langs de Rijn’ en ‘Langs de Maas’, waarin Huub Stapel de loop van de rivier volgt en mensen ontmoet. Volgens hetzelfde concept is ook ‘Eens ging de zee hier tekeer’ gemaakt, over de oude Zuiderzee.

Vanaf 27 augustus 2022 is er de vijfdelige tv-serie ‘Langs de Kust’, waarin Huub Stapel met Martin Hendriksma langs de Nederlandse kust trekt.

De Stentor: De IJssel betovert Huub Stapel

Op het idee gebracht door Rivierverhalen.nl laat De Stentor ook Huub Stapel aan het woord over de opnames voor zijn tv-serie over de IJssel. Dat gebeurt bij het Zalkerveer, waar Huub Stapel oversteekt naar ‘s Heerenbroek voor opnames over Jan Pelleboer, de bekende weerman die geboren is in dit IJsseldorp.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom