IJssel-camping Veessen maakt plaats voor luxe vakantiehuisjes met meer mensen

Op de plek van een ontruimde IJssel-camping in Veessen (gemeente Heerde) komen 85 luxe vakantiehuisjes. Het aantal toeristische verblijfsplekken op deze plek langs de rivier groeit daardoor tot 430.

Tekst en foto's Wim Eikelboom/Rivierverhalen

Camping IJsselhoeve en restaurant IJsselzicht zijn vorig jaar aangekocht door InLeisure. De vraagprijs was 2,5 miljoen euro. Recreatieve projectontwikkelaar InLeisure heeft de camping ontruimd en wil de plek omvormen tot een gemoderniseerd, eigentijds vakantieverblijf. Daarna komt het in handen van exploitant Roompot.

Verhaal gaat verder onder de foto

Camping IJsselhoeve draaide in 2021 het laatste seizoen.

Kleinschalig vakantiepark

De camping had plek voor 212 (sta)caravans en krijgt straks 85 lodges ofwel chalets. Dat klinkt als een vermindering. Omgerekend naar het aantal overnachtingsplaatsen wordt bezetting hoger tot nog toe op deze toeristische plek langs de rivier. ‘Een kleinschalig vakantiepark’, zo noemt InLeisure het project.

Roompot wil het park laten draaien vanaf 2023. Die plannen lijken onhaalbaar. Want bij gemeente Heerde en Rijkswaterstaat is nog geen bouwaanvraag voor omgevingsvergunningen ingediend. InLeisure is in gesprek met Rijkswaterstaat, het waterschap en gemeente Heerde over wat wel en niet is toegestaan op deze plek op de rivieroever.

InLeisure spreekt van een ‘complex project’. ‘Voor de uiterwaarden van de IJssel zijn strikte regels van toepassing, zoals de waterwet en beleidsregels voor de grote rivieren. Dat vraagt om extra tijd en geduld’, laat een woordvoerster van het bedrijf weten.

Hoogwater

Het bedrijf wil de huisjes – die duurzaam en energieneutraal worden gebouwd – zodanig in de uiterwaarden plaatsen dat het park ook verhuurbaar blijft bij hoog water in de IJssel. De camping in Veessen moest in het verleden regelmatig worden ontruimd als de IJssel buiten de oevers trad.

Deze foto uit de jaren tachtig laat zo’n tafereel zien op camping IJsselhoeve:

Camping Veessen onder water - vrije archieffoto
Ondergelopen camping Veessen tijdens zomers hoogwater in de IJssel in juli 1980. (Foto: Nationaal Archief )

Luxe lodges

InLeisure wil – in opdracht van Roompot – in Veessen ook drie recreatieve themahuizen bouwen met de namen ‘De Hanze’, ‘De Steenfabriek’ en ‘Het Rak van Ongemak’. Dat laatste verwijst naar de bocht in de IJssel bij Fortmond, waar zeilschippers altijd ongemak ondervonden, omdat het bos op de oever wind uit de zeilen nam. De steenfabriek verwijst naar de restanten van de fabriek aan de overzijde in de Duursche Waarden.

In Veessen kijken de inwoners met gemengde gevoelens naar de ontwikkelingen langs de IJsselrand van hun dorp. Veessen beschikt niet over een dorpsraad. Mede naar aanleiding van het recreatieproject is door inwoners een klankbordgroep in het leven geroepen, zodat er voor de projectontwikkelaars en de gemeente Heerde een aanspreekpunt is. InLeisure zegt hun plannen af te stemmen met omwonenden in Veessen, zodra ze zijn getoetst door Rijkswaterstaat, waterschap en gemeente.

Het restaurant en de bedrijfswoning op camping IJsselhoeve zijn gemeentelijk monument. Beiden panden staan vooralsnog leeg.

Veessen kreeg 25 jaar geleden een toeristische impuls. Toen is de jachthaven gebaggerd en uitgebreid van 70 tot bijna 100 ligplaatsen. Ook zijn er in de haven camperplekken gekomen voor 10 campers.

Vanuit Veessen vaart in het toeristenseizoen het Kozakkenveer naar de overkant van de IJssel. Dit veertje wordt met 53 vrijwilligers in de vaart gehouden.

Roompot

Roompot bezit in Nederland 17.000 vakantiehuisjes en is voortdurend op zoek naar nieuwe locaties om het toeristisch aanbod te vergroten. In totaal gaat het om 185 vakantieparken in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Daardoor is Roompot marktleider in Nederland en tweede in Europa.

Bij regionale landschappelijke belangengroepen klinkt regelmatig kritiek op de aanpak van Roompot, omdat het bedrijf authentieke karakteristieke elementen opoffert aan de vooruitgang en vakantieluxe. De zogeheten Roompottisering van vakantieparken is in 2021 aan de kaak gesteld in het tv-programma Pointer.

Lees ook

Contactgegevens: Wim Eikelboom